A Nap kiszámíthatatlanul viselkedik

2013.10.25 22:30
Az elkövetkezendő napokban erőteljes napkitörések várhatóak a Napban, amik a Földön mágneses viharokat okozhatnak. Az orosz tudósok adatai alapján, a napkitörések veszélye hétfőig áll fenn.
A Napban, a tudósok szavai szerint, két aktív zóna közeledik egymáshoz, ami folt csoportokban képviselteti magát. Egyelőre veszélytelennek lehet nevezni ezeket, de ha egybefolynak, akkor a forró gáz alvadéka leszakad a Napról, és hatalmas sebességgel belerepül a környező térbe. Ha a Földre repülnek – az embereket elborítja az úgynevezett „mágneses felhő”, ami meghibásodást válthat ki a műszerek működésében.
Ennek a következményei pedig megjósolhatatlanok. A repülők elveszíthetik a kapcsolatot a diszpécserekkel és a rádió-jeladókkal, a napenergia részecskéi pedig képesek letéríteni az útról még a rakétákat is. Már történt ehhez hasonló. Nem zárhatjuk ki a baleseteket a földi infrastruktúrában sem: az elektromos áram bármely vezetékét, többek között az olajvezetékeket, a gázvezetékeket, a vasútvonalakat tűzvész vagy csak egyszerűen technikai hiba fenyegetheti.
Ahhoz, hogy készen álljunk a fényforrásunk okozta meglepetésekre, Oroszországban és az USA-ban létrehoztak speciális hivatalokat, amik a kozmikus tér időjárását figyelik meg. Ezek a hivatalok ellenőrzik a naptevékenység szintjét, és figyelmeztetik a különböző szerveket. Ám a Nap viselkedését elég nehéz megjósolni Alexander Szolovjev fizikus véleménye szerint:
Nehéz megjósolni a napkitöréseket, főleg azokat, amik erőteljesek, mivel ez nagyon ritka esemény. Képtelenek vagyunk az atmoszféránkban a hurrikánokat megjósolni, előre tudni, hogy egy bizonyos helyen hurrikán lesz abban az órában vagy azon a napon.
Egyelőre a tudósok csak néhány órára tudnak előrejelzést adni. Ez elegendő ahhoz, hogy korrigálják a rakéták és a repülők menetrendjét. Ami a Nemzetközi Űrállomás legénységét illeti, számára a veszélyes időszakokban kategorikusan megtiltják az űrsétákat. Fontos, hogy minél több embert értesítsünk a közelgő mágneses viharról. Azoknak az egészségi állapota, akik szív- és érrendszeri betegségtől szenvednek, gyorsan romolhat.