4 lépés az intuíciós képesség fejlesztéséhez

 
Érezted már azt, meg kell tenned valamit még akkor is, ha nem találtad azt praktikusnak vagy logikusnak?

Például ha már elindultál otthonról, és hirtelen jött egy megérzés, hogy meg kellene újra nézned a zárat, vagy leellenőrizned a sütőt? És lám hazaérve rádöbbentél, hogy nem zártad be az ajtót, vagy bekapcsolva hagytad valamelyik konyhai eszközt.

Ilyenkor eltöprengsz, hogy ezek a dolgok vajon miért történnek...

Vannak esetek, amikor figyelmen kívül hagyod ezeket a figyelmeztetéseket, olyankor nehezen összpontosítasz, vagy taszít az érzés. Ez nem történik meg gyakran, és nem is fordul elő mindenkivel. Az ilyen esetek nem másnak tulajdoníthatók, mint az emberi intuíciónak. A jelenség ugyanakkor a pszichológiába vetett hitünket és filozófiai tudásunkat is folyamatosan zavarba ejti már korszakok óta.

Az intuíció fejlesztése és fokozása érdekében hallgatnod kell a belső hangodra, ki kell kapcsolnod a körülötted lévő zajt, összehangolnod az elméd és a szíved, és tanulnod kell a szakértőktől.

1. Figyelj a belső hangra

Minden egyes személyben van egy hang, mely sugallja, hogy mit kell tennie, mi a helyes, és mi helytelen. Az emberi psziché ezen aspektusa nem teljesen tisztázott, de sok ember számára hasznos hallgatni a figyelmeztetésére. Vannak, akik szeretteik életét, vagy a saját életüket mentették meg, mások életük valaha volt legjob döntését hozták meg, mert hallgattak erre a kis hangra, de vannak például olyanok, akik magas pontszámot értek el egy meglehetősen nehéz vizsgán, mert nem hagyták figyelmen kívül a figyelmeztetést.

Hogy figyelhess a benned lévő hangra, gyakorolnod kell a nyugalmat és a zavartalan koncentrációt. Minél többször hallgatsz rá, annál tisztább lesz az üzenet, ami elvezet ahhoz, hogy a legjobb döntést hozd. Egyre biztosabbá válsz annak eldöntésében, hogy elutasítsd, vagy engedelmeskedj neki.

2. Kapcsold ki magad körül a zajt

Nem leszel képes hallgatni a belső hangodra, ha annyira el vagy foglalva a szokásos dolgokkal, a külvilág aggodalmaival. Tanulj meg a szó szoros értelmében leállítani mindent, ami elvonja a figyelmed, mint például a televíziót, a számítógépet, mindenféle szerkentyűt és zajforrást, ami körülvesz téged. Keress egy megfelelően csendes helyet a házban vagy az irodában, ahol eltölthetsz egy pár percet csendben és nyugodtan. Ha üres az elméd, és kizártál minden zavaró gondolatot vagy képet, akkor képes leszel ráhangolódni a saját intuíciódra.

3. Az elméd és a szíved összehangolása

Az elméd az, ahol elképzelsz mindent, és a szíved könnyedén követi az elme tanácsait. Ugyanakkor a szív a maga útját járja. Néha a szív érzései nem követik az elme logikáját. Ekkor fordul elő, hogy a szív és az elme nincsenek összhangban.

Sok döntés hiábavaló, mert valaki a szívére hallgat, és figyelmen kívül hagyja az értelmet. Ne feledd, a szív is lehet hamis és ravasz, hiszen sokan hiszik azt, hogy helyesen cselekednek, amikor azt jónak érzik. Amennyire csak lehetséges, az elmének ellenőriznie kell az érzéseket, mert az érzések sokszor elhalványulnak, és a döntések ezért gyakran irracionálisak. Ezek után tegyünk egyensúlyt az értelem és az érzelmek között, ily módon a legtöbbet hozhatjuk ki a helyzetekből.

4. Szakértőktől tanulni

A tanulás és a kutatás jó szövetségesek az életben. Mivel tovább kell haladnod, és felfelé tartasz, a tanulásnak a mindennapok részévé kell válnia. Ugyanez igaz az intuíciós képesség fejlesztésére. Tanulmányozd mindig, amit a szakértők mondanak. Ha lehetséges, akkor személyesen is vitasd meg ezt a témát szakemberekkel, filozófusokkal, pszichológusokkal, valamint a tájékozottabb barátaiddal, vagy kortársaiddal. Ha az intuíció jól kiforrott, és a legjobb állapotban van, akkor észre fogod venni magadban a békét, bölcsességet és az egyensúlyt
 
Forrás:https://ujvilagtudat.blogspot.hu/2014/01/4-lepes-az-intuicios-kepesseg.html#.Utf2JtLuI30