A valaha talált legrégebbi épületre bukkantak Izraelben

2013.11.26 15:49

Bámulatos felfedezésről számolhattak be a régészek a minap: egy templomot, néhány kőfejszét és egy tízezer éves lakóház maradványait sikerült azonosítani az egyik izraeli építési területen.

A feltárásra Eshtaolnál, Jeruzsálemtől 25 kilométerre nyugatra, egy bekötőút kiszélesítési munkálatait megelőző leletmentő ásatás alkalmával nyílt lehetőség. A régészek a térségben valaha talált legrégebbi épületre bukkantak, amely szerintük az ember állandó lakhelyre költözésének korai bizonyítéka lehet – tájékoztatott az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A kerámia megjelenése előtti neolitikus kultúrából származó, szinte teljes egészében előkerült épület fontosságára utal, hogy többször is átalakították az idők során. A lakóház mellett a kutatók kovaköveket és mészkő fejszéket is találtak.

Az IAA szakemberei egy több mint hatezer éves szakrális épület maradványait is azonosították. Erre utal, hogy az i.e. 6. évezred második felében épült helyiségben egy olyan, 1,3 méter magas, rituális célokra használt, keleti tájolású állókövet találtak, amelynek mind a hat oldalát lecsiszolták.

A leletek "átfogó képet festenek a különböző korszakokon átívelő társadalmi fejlődésről. Világosan látszik, ahogy ötezer éve a korai bronzkorban a falusias település városiasodott" – közölte Amir Golán, a régészeti kutatások egyik vezetője. A feltárás azt mutatta, hogy a település központjában megjelent a korabeli várostervezés, s a leletekben nyomon követhető az egyre hierarchikusabb társadalom kialakulása.

 

Forrás:https://mult-kor.hu/cikk.php?id=40109