Különös fényjelenséget észleltek Magyarországon 2013.08.24.-Fényörvény

2013.09.01 02:15

"Ma 21:02-kor, láttam egy kb. ÉNY-DK irányban haladó, nagyon fényes tűzgömböt. Kicsit felhős az ég (lehet, hogy emiatt szóródott a fény?), de pár csillag látszik. Kb. 2 mp-ig volt látható. A fénye olyan volt, mint hegesztéskor: kékes fehér. Rá kb. 160-170 mp-re volt egy 4-5 mp-es morajlás, de lehet, hogy csak bele képzeltem. Tuti, hogy nem villám miatt dörgött. Repülő sem valószínű" - írta egy szemtanú a Tüzgömbök Világa nevű blogra.A blog szerkesztői ehhez hozzáfűzték, hogy a Polaris csillagvizsgálóból északra néző kamera pontosan ebben az időpontban rögzített hatalmas felfénylést, de a képen semmi sem kivehető.

 

Ugyanezen a fórum egy Perbálon élő szemtanú is jelentkezett, ő azt írta, a kisfiával "ragyogóan szépen" látta a 4-5 másodpercig tartó jelenséget, ami "villámlással" kezdődött, "amiből csak maga a villám hiányzott". "Nagyon erős kékes fény, bevilágította a fél eget! Utána megjelent az először hullócsillagnak vélt jelenség! Abban különbözött, hogy kb sokszorosa volt,és a (hangsúlyozom) rendkívül felhős égen át is kiválóan tisztán lehetett látni, akkor is, amikor kb 1 csillagot sem láttunk az égen! Nagyon hosszú csóvát húzott, de a furcsa az volt benne, hogy nem volt egyenletes, hanem "szikrázott" mint egy csillagszóró, mint ha darabok robbantak volna le belőle nagyon hosszan" - írta a perbáli szemtanú. Szerinte olyan volt, mint egy hulló csillag, de hosszú másodpercekig lehetett látni, kb. egy perc múlva pedig "megjött a hangja".
A jelenségről a közösségi médiában többen is beszámoltak, vannak, akik úgy vélik, hogy a kameraképek alapján egy meteor lehetett, ami felrobbant.
Egy Kisigmándon élő olvasónk pedig így írta le a jelenséget: "nálunk egy roppant mély, mennydörgés szerű, hosszan morajló robbanást lehetett hallani. Az ablakok rezonáltak, íróasztal megremegett, asztali lámpa kicsit rázkódott" - mindez 21 óra 2 perckor.
Küldött róla képeket is. A fotón - ahogy írja - látszik, hogy a kamera beremegett, a képen látható piros pöttyök, a szélerőművek jelzőlámpái (légvonalban a kamerától kb 2 kilométerre). A kép 21:00:34mp-kor került rögzítésre. Látható, a rázkódás, a halvány, piros csíkok által. Mi csak a nagy robajt hallottuk, ami az egész lakást megrázta. Még az asztal is mozgott, ablakok rezonáltak.