Ezért ne dobd ki a tojáshéjat,használd inkább fel! - Fényörvény

2013.09.05 01:44
 
Tojás nélkül nincs háztartás, beltartalma egészséges, külseje pedig sokféle módon hasznosítható.
Jó súrolószer, jó a növényeknek és állatoknak, az arcbőrnek, de a lefolyónak is. Íme öt hasznos tipp a tojáshéj újrahasznosítására.
 
1. Keverjük össze szappanos vízzel az összezúzott tojáshéjat, ezzel karcmentesen, de alaposan lesúrolhatjuk edényeinket.
 
2. Daráljuk le a héjat, tegyük bele a konyhai mosogató szűrőjébe, hogy felfogja a maradékot. Szép lassan olyan kicsik lesznek a darabok, hogy távozni tudnak a lefolyóban.
 
3. Az összezúzott héjaknak a növények is örülni fognak, hiszen magas kalciumtartalma jót tesz a palántáknak, a meztelen csigák viszont utálják.
 
4. Kozmetikumként is használhatjuk, arctisztítónak nagyon apróra zúzzunk össze a jól megmosott tojáshéjat, és azt keverjük össze a fehérjével. Az így kapott krémet addig hagyjuk az arcon, míg megszárad, utána bő vízzel mossuk le. Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük be a hajtövekbe, és 15 perc után mossuk le. Ez a módszer elsősorban a zsíros fejbőrűeknek ajánlott.
 
5. Ha a tojáshéjakat a sütő legmagasabb fokozatán fél óráig sütjük, majd összetörjük, remek kalciumpótlót nyerünk a kutyáknak. Mivel a baktériumok a magas hő hatására elpusztultak, nyugodtan keverhetjük a zúzalékot az ebek ételébe.
Forrás:https://www.fenyorveny.hu/2013/09/ezert-ne-dobd-ki-tojashejat-hasznald.html