Furcsa hálóra bukkantak Peruban

2013.09.06 16:45

Magyarázat nincs. Senki sem tudja, hogy mi ez. A tudósok is csak találgatnak a furcsa hálós képződmény fényképei láttán.

A Georgia Műszaki egyetem végzős hallgatója, Troy Alexander hiába törte a fejét az általa június 7-én fényképezett természeti rejtély megfejtésén, nem jutott semmire. Ezért közzétette felfedezését az interneten, hátha valaki valami féle magyarázattal szolgál a képein látottakra. De még a rovarok és a lepkék világában jártas szakemberek is csak kezüket széttárva szabadkoztak. Elég, ha csak elolvassuk a fotók mellett közzétett kommenteket:

"Fogalmam sincs ezt mi csinálta, vagy hogy csinálta" - mondta William Eberhard, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet munkatársa.

 

 

"Láttam a képeket, de hogy milyen állat lehet ezért a felelős, azt nem tudom" - értetlenkedett Norman Platnick, az Amerikai Természettörténeti Múzeum pókokkal foglalkozó nyugalmazott kurátora.

Bár a nagyjából két centiméteres hálós anyagból felépített forma a természettudósok előtt talány, mégis volt néhány elmés internetező, akik szerint a látottak leginkább a Gyűrűk urából ismert Vasudvard építményére emlékeztet.

Persze a találgatások között voltak olyanok is, akik egész jó elméletekkel álltak elő, mint például Todd Gilligan, a Colorado Állami Egyetem munkatársa, aki az ottani lepketársaság elnöke is egyben. "Néhány lepke épít ilyen kerítést, hogy megóvja tojását, de amúgy fogalmam sincs mi ez." Sokan nem értenek egyet ezzel a magyarázattal, mivel a kerítés építésről ismert lepkék több ezer kilométerre, Vietnamban találhatóak. Igaz, a hőbörgők sem tudnak értelmes magyarázatot adni a jelenségre.