Ison üstökös-Hihetetlen Magazin

2013.08.21 12:40

Ison: Üstökös? Űrhajó? Égi jel?

Ez év vége felé, pontosabban novemberben érkezik Földközelbe az Ison üstökös – ha valóban üstökösről van szó egyáltalán… Az eddig elkészült képek alapján ugyanis van okunk feltételezni, hogy legalábbis egy olyan objektum ez, aminek természetes mivolta kétségbe vonható. Az egyik legérdekesebb képen egy merőben szokatlan formájú tárgyat láthatunk, ami mindenre emlékeztet, csak üstökösre nem. Természetesen léteznek olyan égi vándorok, amik hasonló formával rendelkeznek – ezeket nevezzük delta szárnyú üstökösöknek – azonban az Ison megdöbbentően szabályos formájának mivolta mindenképpen elgondolkodtatásra késztetheti az embert. 

Mi van, ha ez a valami mégsem az, aminek a csillagászok mondják, hanem például egy csillagközi űrhajó? Miért lenne ez képtelenség? Az univerzum elképzelhetetlenül idős, mintegy 14 milliárd éves, ez idő alatt számtalan evolúció és civilizáció fejlődhetett ki. A lehetőségek száma végtelen. Annak is, hogy egyszer egy, a mienkénél jóval fejlettebb civilizáció ránk bukkan és meglátogat minket. 

További érdekesség, hogy amint az Ison a közelünkbe ér, elképesztő ragyogással fogja magára felhívni a figyelmet, mondhatni, ez lesz a legfényesebb égitest az éjszaka egén. Égi jel, ahogyan nem sokkal több mint 2000 évvel ezelőtt is megtörtént? Ha valóban csupán egy üstökösről van szó, talán valóban egy új korszak, illetve egy komolyabb eseményláncolat közeledtét jelzi számunkra az űr végtelen sötétjéből érkezett égi vándor?