Léböjt

2014.08.12 17:34
Mostanában olyan időket élünk, amikor egyre többet hallani az egészség megőrzésének fontosságáról. Sokszor nincs rá időnk esetleg módunk vagy kedvünk, hogy törődjünk a testünkkel. Pedig tudjuk, hogy nem lesz ez így jó, valamit tenni kéne önmagunkért. De hogyan?
 
A léböjt nem fogyókúra, a célja a szervezet megtisztítása!
 
A léböjt során - ahogy a neve is sugallja - elhagyjuk a szilárd ételeket, kizárólag, vizet, gyógyteákat, zöldség és gyümölcsleveket, fogyasztunk. 
Ezáltal nem hárul olyan nagy teher a gyomor és bélrendszerünkre, mint a kiadós étkezéseknél, így az energiák a szervezet takarítására, gyógyítására fordítódnak.
Csak annak érdemes belekezdeni, aki kellően tájékozódott a böjt folyamatáról, módjáról!
 
lé-böjt és a lé-lek
 
A léböjt a léleknek is szól. A lelki tisztulás - kifejezés ebben az esetben nagyon is igaz. Fontos odafigyelni a testi tisztulás által felszínre törő lélektani folyamatokra.
 
A böjt során próbáljunk elengedni minden felgyülemlett gondolatot, problémát, negatív érzelmet, múltbéli rossz és bántó emléket.
A böjt alatt felszínre jött gondolatokat, álmokat, érzelmeket beszéljük meg bizalmasunkkal, vagy írjunk egy naplót, amiben lejegyezzük mindezt. Így sokkal könnyebben és hatékonyabban fel tudjuk dolgozni.
A böjt ideje alatt figyeljünk magunkra: iktassuk ki a zavaró tényezőket. 
Ne nézzünk televíziót, ne böngésszünk az interneten, csökkentsük le a mobiltelefon használatát.
 
A lé-böjt és a jól-lét
Mozogjunk és meditáljunk. A mozgás és a relaxálás segítik a salaktalanítást, segítenek az elmélyülésben.
A léböjtkúra során naponta négyszer (4 óránként) 2 dl nyers lét (felváltva gyümölcs és zöldség) fogyasszunk. Közben egyszer vagy kétszer igyunk gyógyteát.
A napi C vitamin pótlására frissen facsart gyümölcsleveket igyunk, az ásványi anyagokat és a nyomelemeket pedig szűrt zöldséglevekkel pótoljuk.
Meleg napokon vagy ha a böjt alatt sokat mozgunk, a folyadékmennyiség növelhető.
Pihenjünk annyit, amennyit csak módunkban áll.
Nagyon hasznos, sokat segít a szervezetünknek a délutáni rövid alvás, pihenés.
A böjt eredményességét fokozzák a masszázsok, aromafürdők, a szauna.
A böjt nagyszerű alkalom az életmódunk megváltoztatására. Rávezet bennünket arra, hogy a böjt végeztével se hagyjuk abba az önmagunkkal való törődést.
 
A léböjt-kúra hatásai:
A böjtölés hatására nagy mennyiségű káros anyag ürül ki a szervezetünkből. Felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, megerősödik az immunrendszer, és kiegyensúlyozottá válik szervezetünk működése.
A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok legtöbbje távozik, a bélrendszer újjászületik.
A böjtöléssel tehermentesítjük a szívet és a vérkeringést.
A magas vérnyomás gyorsan csökken, így a kísérő tünetek is enyhülnek.
Az erek falairól a lerakódott zsír felbomlik. A bőr megtisztul, feszesebbé válik.
Energiáink megsokszorozódnak, teljesítőképességünk megnő, idegrendszerünk megnyugszik és a mindennapjaink sok szempontból boldogabbak, harmonikusabbak lesznek. A léböjt fontos része és elengedhetetlen tartozéka a visszaállás a mindennapokra. Ez egyfajta levezetés, amely során is tudatos étrend javasolt. Az első napon a leveket egészítsük ki almával, más édes gyümölccsel vagy friss zöldségsalátával. A második napon egy kevés joghurt és túró fogyasztása ajánlott. A harmadik napon együnk sült burgonyát, és csak a negyedik naptól kezdjük meg szokásos étkezésünket.
 
Amint megtapasztaltuk gyógyító hatását, egészen biztosan meg fogjuk ismételni. Nem javasolt otthon egyedül, netán munka mellett a tíz napos böjtkúra, mert lehetnek olyan reakciók, tünetek, amelyek jelentkezése esetén szükség lehet orvosra, vagy egy tapasztalt böjtvezető tanácsaira. Egy-két napos kúra az ideális, de akkor is figyelni kell arra, hogy a napi C - vitamin szükséglet és a 1,5 - 2 liter ásványvíz, gyógytea és gyümölcslé biztosítva legyen.