Pólus váltás előtt áll a Nap - Hihetetlen magazin

2013.08.08 21:53

Pólusváltás előtt áll a Nap

A NASA szerint hamarosan egy jelentőségteljes esemény fog lezajlani a Napon, méghozzá olyan, mely könnyedén komoly hatással lehet a Földre is. Az tudományos tény, hogy a központi égitestünkön 11 évenként pólusváltás szokott történni, két ilyen esemény közötti időszakot nevezik napciklusnak. A legutóbbi megfigyelések szerint a legközelebbi pólusváltásra 3-4 hónapon belül kerül sor – ez pedig távolról sem egy csendes, szinte észrevétlen módon lezajló esemény. Ilyenkor meglehetősen gyakoriakká válnak a napkitörések, napviharok, amik adott esetben a Földet is elérhetik és komoly mágneses viharokat okozhatnak. 

A Nap immáron hónapok óta meglehetősen különös jelenségeket produkál. Hónapok óta hatalmas kitörésekről érkeznek hírek, illetve a legutóbb egy akkora sötét folt alakult ki a csillag légkörében, amekkorára még soha nem volt példa. A csillagászok mérései szerint ez a folt az égitest mintegy 1/4-ét „betakarta”. A koronalyukak rendszeresen megjelennek ugyan, ám a legutóbbi méretét tekintve valóban egyedülállónak tekinthető. Csillagászok egyébként szintén a napciklus végének közeledését látják ennek a jelenségnek a létrejöttében. 

Akárhogy is van, a Nap most egy rendkívül érdekes időszak előtt áll és kérdés, hogy a pólusváltás során létrejövő napszelek, viharok vajon elérik-e a Földet és ha igen, milyen károkat lesznek képesek okozni.