Tényleg létezik a 115. elem

2013.09.01 05:20

Az egyik legnehezebb kémiai elemet tíz évvel ezelőtt állította elő egy amerikai-orosz kutatócsoport: kalcium és amerícium atomokat olvasztottak össze az orosz dubnai részecskegyorsítóban. A több hónapig tartó munka eredményeként létrejött 115. számú elem csak néhány pillanatig létezett, és csak most sikerült egy független laboratóriumnak igazolnia, hogy a felfedezés valóban megtörtént.

 

A Lund Egyetem tudósai azt közölték kedden, hogy eredményeik alátámasztják orosz és amerikai kutatók állítását a 115. - mostanáig ununpentium névre keresztelt - elem létezését. A svéd tudósok olyan kísérleteket végeztek, amelyek révén kimutathatóvá vált a szupernehéz elem ujjlenyomata.

 

A megerősítés nagy lépést jelent, többen viszont megjegyezték, hogy ezek után új névre is szükség lenne, az ununpentium (vegyjele: Uup) ugyanis csak átmeneti, és azt jelzi, hogy az elem a 115. a periódusos rendszerben.

 

Az új nevet azonban minden bizonnyal csak azt követően választják ki, hogy a kémikusok nemzetközi szervezete, az IUPAC hivatalosan is jóváhagyja az ununpentium csatlakozását a periódusos rendszerhez.

Forrás:https://index.hu/tudomany/2013/08/28/tenyleg_letezik_a_115._elem/