Csakrák betegségei és kezelése

A csakrák és az illóolajok

 

A csakrák egyfajta energiatölcsérek, melyeken keresztül fizikai testünk energiát kap, illetve, ha bizonyos energiákból többlet keletkezik, akkor a csakrákon keresztül adjuk tovább a felesleget környezetünknek. A hét főcsakra a gerincünk mentén helyezkedik el, melyeken kívül még 300 kisebb csakra található az emberi testben.

 

Színterápia és illóolajok

 

A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése: kerék. Az embert körülvevő energiaburok, az aura hét különböző színű rétege kapcsolódik a hét fő csakrához. Éppen ezért, a színterápiával könnyen segíthetünk a nem megfelelő energiaáramláson. A színterápia mellett az illóolajok is segítenek erősíteni a gyenge csakrákat.

 

Az illóolajokat többféleképpen is felhasználhatjuk. Párologtatással például, ha fűtőtestre helyezett vizes edénybe cseppentünk pár csepp illóolajat, akkor nemcsak jó illat lesz a lakásban, hanem észrevétlenül erősítjük a gyenge csakrákat. Szokták masszázsolajba keverni, és a bőrbe masszírozni, de kozmetikumokba is tehetünk pár cseppet a megfelelő illóolajból. Ha fürdővízünkbe szeretnénk keverni illóolajat, akkor első alkalommal csak pár cseppel kezjük, mert a rendszeres és nagy mennyiségű illóolajos víztől bőrkiütésünk lehet.

 

Első csakra - Gyökércsakra

Színe: vörös

 

A Gyökércsakra energiái határozzák meg, mennyi erőnk van véghez vinni terveinket, az első csakra felelős a fizikai erőnlétünkért, vitalitásunkért. A gyökércsakra a munka, a hivatás, a karrier, az aktivitás energiaközpontja. Ha erős a gyökércsakránk, akkor stabilan állunk a lábunkon, nagy a bizodalmunk másokban és egészséges felelősségtudattal rendelkezünk, nem vetjük meg a földi élvezeteket, de nem is hajszoljuk mindenek felett, egészséges a birtoklási vágyunk.

 

Ellenkező esetben, ha kevés energia jut ebbe az energiaközpontba, akkor mértéktelenek lehetünk az anyagi javak megszerzésében, túl sokat ehetünk, túlságosan erős lehet a birtoklási vágyunk, önbizalomhiányban szenvedünk, dühösek és agresszívak lehetünk, vagy túlságosan lustává válunk.

 

 

Bizonyos betegségek is jelzik a gyökércsakra egészségtelen energiaáramlását:

az aranyér, a gerinccel kapcsolatos problémák, a hideg végtagok mind a gyökércsakra gyengeségét mutatják.

 

Illóolajok, melyekkel segíthetünk: szegfűszeg, cédrus.

 

 

Második csakra - Keresztcsonti vagy Szexcsakra

Színe: narancs

 

A Szexcsakra felelős azért, mennyi teremtő energiával, kreativitással rendelkezünk, mennyire vagyunk érzékiek, illetve mennyi szexuális energiát érzünk magunkban. Az érzelemgazdag, lelkes, harmonikus, toleráns és alkalmazkodni képes embernek egészséges ez az energiaközpontja.

 

Ennek a csakrának a működése felelős a párkapcsolatokért, éppen ezért, ha kevés energia áramlik át a keresztcsonti csakrán, akkor az illető nehezen tud kialakítani harmonikus viszonyt a másik nemmel, szexuális problémái lehetnek, érzelmekben visszafogott lesz, a másik ridegnek és visszautasítónak érzi őt, kevés lesz az önbizalma, főleg párkapcsolati kérdésekben.

 

Betegségek, melyek jelzik a második csakra gyengeségét: a mell, a méh, a petefészek és here problémái, gombás fertőzések, elhízás.

 

Illóolajok, melyekkel segíthetünk: ilang-ilang, narancs, szantálfa.

 

Harmadik csakra - Napfonat- vagy Köldökcsakra

Színe: sárgától az aranyig

 

A harmadik csakra felelős azért, mennyire tudjuk kreatívan kifejezni magunkat, mennyire vagyunk nyitottak másokkal, mennyire egészséges a hatalom és uralkodási iránti vágyunk, milyen mértékben tudjuk igazi egyéniségünket megmutatni a világnak. Ha egészséges az energiaáramlás, akkor képesek vagyunk megteremteni a számunkra megfelelő egzisztenciát, és megvan bennünk a kellő merészség, keressük a kihívásokat, hogy próbára tegyük magunkat, kellő mértékű öntudattal rendelkezünk, és mások is éppúgy értékelnek minket, mint mi magunkat.

 

Ellenkező esetben, a harmadik csakra gyengesége túlzott hatalom iránti vággyal tölt el, mert azt érezzük, nem értékelnek eléggé. Elégedetlenek vagyunk a világgal, csakis önmagunkkal, a saját akartunkkal és önérvényesítésünkkel törődünk, nincs elég önbizalmunk, esetleg félünk megmutatni magunkat, és elmenekülünk az olyan helyzetek elől, amelyek kihívásnak, erőpróbának számítanak.

 

Betegségek, melyek a Napfonat-csakra gyengeségére utalnak: gyomorpanaszok, emésztési zavarok, cukorbetegség, epebántalmak.

 

Illóolajok, melyek segítenek: levendula, citrom, rozmaring, bergamott.

 

Negyedik csakra - Szív-csakra

Színei: zöld

 

A Szív-csakra felelős a szeretet-érzésért. Harmonikus esetben szeretetteljes kapcsolatokat alakítunk ki magunk krörül, megfelelő empátiavál rendelkezünk, bízunk másokban, képesek vagyunk megbocsátani, és békére törekszünk a kapcsolatokban. Szociálisan érzékenyek vagyunk és együtt tudunk érezni másokkal.

 

Akinek gyenge a Szív-csakrája, az képtelen kimutatni az érzelmeit, annyira fél a csalódástól, hogy inkább közel sem enged senkit magához, nem tudja elengedni magát, érzelmeiben merev és megközelíthetetlen, túlságosan sebezhető, a mindennapokban inkább szomorú és magába forduló, mint életvidám, és zavarba jön attól, ha valaki gyengéd hozzá.

 

A Szív-csakrát rózsa illóolajjal erősítheted.

 

 

 

Ötödik csakra - Torok-csakra

Színe: halvány türkizkék, vagy égszínkék

 

A Torok-csakra a kommunikációért és az intellektusért felelős. Harmonikus energiaáramlás esetén a törekszünk az objektív megismerésre, őszinték, nyitottak vagyunk, vágyunk az önkifejezésre. Ez a csakra felelős a helyes értékítéletért. Ide tartozik a kreatív illetve művészi kifejezésmód és fantázia is.

 

Gyenge energiaáralmás esetén az ember félénk és visszahúzódó lesz, aki fél megszólalni és kifejezni gondolatait. A diszharmonikus Torok-csakra működés azt eredményezi, hogy túlságosan félünk attól, mások mit gondolnak rólunk, hatalmas a megfelelésvágyunk, éppen ezért soha nem magunkat mutatjuk, hanem álarcokat használunk, hogy erősnek lássanak.

 

Betegségek, melyek az ötödik csakra gyengeségét mutatják: a különböző beszéd vagy mozgásszervi problémák.

 

Illóolajok, melyekkel segíthetünk a problémákon: zsálya, eukaliptusz.

 

Hatodik csakra - Homlok-csakra vagy Harmadik szem

Színe: indigókék

 

A Harmadik szem a lélek csakrája. Ide tartozik az intuíció, illetve az a képesség, hogy gyógyítani tudjunk másokat. Ha erős a Homlok-csakránk, akkor odaadóak vagyunk, törekszünk a bölcsességre és belátásra, és képesek vagyunk nevetni magunkon.

 

Ha nem egészséges az energiaáramlás, akkor vagy túlságosan földhöz ragadtak és materialisták vagyunk, vagy éppen az ellenkezője: fanatikusak, a földtől elrugaszkodottak, naivak és becsaphatóak.

 

Betegségek, melyek a Harmadik szem gyengeségét jelzik: pszichés zavarok, fejfájás vagy látási zavarok.

 

Illóolajok, melyekkel segíthetünk: menta, jázmin.

 

Hetedik csakra - Korona-csakra

Színe: ibolyaszín

 

A Korona-csakra a legmagasabb tudati szintet szimbolizálja. A hetedik csakra felelős azért, hogy egységben érezzük magunkat az univerzummal, hogy felszabadultnak, szabadnak érezzük magunkat, ez a csakra köt össze a spirituális énünkkel.

 

Ha gyenge az energiaáramlás, akkor céltalannak és értelmetlennek érezzük az életünket, bizonytalanok vagyunk és betegesen félünk a haláltól.

 

Betegségek: lelki és pszichés zavarok, mint például depresszió.

 

Illóolajok, melyek segítenek: tömjén, lótusz.

 

Forrás:https://harmonia.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1106322