Értékes táplálékok gyógyhatásai

 

Méz 66 jótékony hatása

A csodálatos méz tulajdonságai amellyel jótékonyan hat a szervezetünkre még a tudósokat is elkápráztatja.

Mi most összeszedtünk Neked - a teljesség igénye nélkül - 66-ot:

 

1) hidratálja a bőrt

2) antibakteriális,

3) fertőtlenítő hatású

4) tisztítja a sebeket

5) gyógyítja a sebeket

6) gátolja, hogy a hegek ne ragadjanak a kötszerre.

7) megöli a vírusokat

8) megöli a baktériumokat (fokhagymával keverve)

9) növeli az energiát

10) csökkenti a fáradságot

11) stimulálja a tudatosság állapotát

12) erősíti az immunrendszert

13) jó ásványianyagok forrása

14) vitaminok forrása

15) antioxidánsokkal teli

16) javítja a látást

17) enyhíti a torokfájást

18) remek köhögőszirup

19) serkenti a vérkeringést és gátolja a kapillárisok károsodását

20) csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a lehetőségét

21) szabályozza a bélrendszerműködést

22) gyógyítja a vastagbélgyulladást és az

23) irritabilis bélszindrómát

24) nyugtatja az égési sérüléseket

25) csökkenti a gyulladásokat

26) csillapítja a fájdalmat

27) felgyorsítja a gyógyulási folyamatot

28) csökkenti a szorongást

29) nyugtat

30) segít jobban aludni

31) lúgosítja a testet

32) gátolja a tumor kialakulását

33) helyrehozza a gyomorrontást

34) csökkenti a gyomorégést

35) gyógyítja a gyomorfekélyt

36) kiváló ajakbalzsam

37) frissítően hat mint gyógynövényes arcmosó

38) jó testápoló alapanyag

39) megöli az aknét kialakító baktériumokat

40) gátolja a hegesedést

41) kiüríti a parazitákat a májból

42) kiüríti a parazitákat a vastagbélből

43) helyi alkalmazása gyógyítja a lábfekélyt

44) puhítja a száraz bőrt a könyökön és a lábsarkon

45) hámlasztja, és kisimítja az arcbőrt

46) csökkenti a ráncok mélységét, számát

47) űzi a másnaposságot

48) hajápolóban véd a hajvégek repedezése ellen

49) mézes kondicionálók csillogó hajat biztosítanak

50) lágyítja a vizet a fürdővízbe rakott méz

51) gyorsítja az anyagcserét

52) stimulálja a fogyást

53) enzimjei javítanak az emésztésen

54) reggeli ,,tisztításnak" mixelj össze citromot és mézet egy kis meleg vízben

55) gyógyít néhány gombás fertőzést

56) gyógyítja az atlétalábat (lábgombásodás)

57) véd a kórokozók ellen (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, MRSA)

58) enyhíti a szénanáthát

59) oltja a szomjúságot

60) enyhíti a hőgutát

61) megállítja a csuklást

62) csökkenti a toxikus anyagok hatását

63) enyhén hashajtó tulajdonságú

64) gyömbérrel és feketeborssal keverve enyhíti az asztma tüneteit

65) fokhagymával keverve jó vérnyomás-szabályzó, és végezetül

66) nagyon finom :-)

 

Kurkuma Fűszer és gyógyítószer

Latin neve:

Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér,

 

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a

gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény.

Trópusi és szubtrópusi

vidékeken termesztik, különösen Indiában,

Kínában, Indonéziában. Évelő növény. Közel egy

méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák,

levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva

fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs

egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből

hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A

kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal

hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként

 

fogyasztják.

 

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód

jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be

Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18.

század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel

1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a

kurkuma a sárfányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló

célokra megfelel.

 

Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az

ételeknek.

 

A kurkuma mint fűszer

 

A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba.

A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom

aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható

aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős, hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga

gyömbérnek".

 

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének

köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen,

mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttér ízt ad a húsoknak, leveseknek, de

pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak. A kurkuma

ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az

ételt.

 

A kurkuma mint gyógyító (fű)szer

 

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként,

festékanyagként

és

dísznövényként

közkedvelt.

Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A

hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves

múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott

gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban

Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az

ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

 

Hatóanyagai

 

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-

kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan

 

polifenol , amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból

áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos

kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

 

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos

bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális,

antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

 

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet

a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy

aminosavnak tekintik, de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid

formációt, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból

a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként

ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg

ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, mely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként

tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében,

ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a

már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin

kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben

(nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett

non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis

hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára

hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak

nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó) , ezért támogatja a vesék

munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai

serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol

termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az

úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos

más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását,

mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

 

Kurkuma a népgyógyászatban

 

Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségekellen használták. Zsíros

ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz,

redukálja a gyomorsavtermelést jótékony hatású a

felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a

méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés

javítására - gátolja a vérrögök kialakulását,

ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok

kezelésére.

 

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek,

ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a

vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra

forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak.

Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák.

Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák.

Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így

készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre,

égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt

olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével

inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal

fogyasztva

hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál

kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

 

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

 

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24

megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry

minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-

kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-

amyloid

felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző

patológiai elváltozásait.

 

Az többek közt a psychiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer kór kezelésében, gyógyításában.

 

A kurkuma csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával, ami kutatásokkal igazolt,

igazán festékanyagként hasznosítsuk.

 

Sárgarépa

Kivételesen magas az A-provitamin-tartalma, amit a szervezet A-vitaminná alakít át.

Tartalmaz ezenkívül B-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint sok ásványi anyagot: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, és nyomelemeket. A kalcium és a magnézium nyugtatják és megfelelő szinten tartják a bélfal tónusát. Ezek az elemek erősítik a csontokat és a fogakat.

A sárgarépa magas fehérje- és ásványi anyag tartalma előnyös a bőr, a haj, a körmök számára.

A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elősegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését. Csökkenti a koleszterin szintet.

Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra, székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.

Légúti hurut, influenza, gégehurut megelőzésére 3-4 sárgarépa levet langyosan, éhgyomorra igyuk meg.

Külsőleg: fülfájáskor 2-3 csepp sárgarépalét csepegtessünk a fülbe.

Lereszelt sárgarépa jó mellgyulladásra, gennyes bőrbajokra, idült lábszárfekélyre, égési sebre, orbáncra, fagyásra.

 

Cékla

 

Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy napi csupán fél liter cékla lé elfogyasztása jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást. Az American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez komoly hatással lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatára. A kutatás azt mutatta, hogy a cékla levében található tápanyagok - a zöld, leveles zöldségekéhez hasonlóan - vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. Korábban a zöldségekben gazdag étrend pozitív hatásait azok magas antioxidáns és vitamintartalmának tulajdonították.

 

A kutatócsoport azt tapasztalta, hogy egészséges alanyok esetében mindössze egy órával a cékla lé elfogyasztása után szignifikánsan csökkent a vérnyomás, majd 3-4 óra elteltével tetőzött a hatás. Bizonyos mértékű csökkenés egészen napon át megfigyelhető volt.

 

A kutatók szerint a vérnyomáscsökkenés a cékla levében található nitrátoknak köszönhető, melyek a nyelv baktériumai által nitritté alakulnak a nyálban. A nitrit a gyomor savas környezetében nitrogén-oxid lesz vagy újra nitritként lép be a keringésbe (a nitrogén monoxid a leghatékonyabb természetes értágító anyag, amit csak ismerünk).

 

A felnőtt lakosság több mint 25 százaléka magas vérnyomás betegségben szenved és a becslések szerint ez az arány 2025-re eléri a 29 százalékot (hazánkban 2,5 millió honfitársunknak magas a vérnyomása!). Ezen túlmenően a magas vérnyomás okolható a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának a feléért és az agyvérzés körülbelül 75 százalékáért.

 

A kutatók véleménye szerint a zöldségekben gazdag étrend szívvédő hatását a nitrátoknak köszönheti, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének természetes és olcsó módját kínálja. A cékla lé vagy más nitrátokban gazdag zöldségek rendszeres fogyasztása egyszerű módja lehet az szív- és érrendszer egészségének megőrzésére, valamint a magas vérnyomás ellni harcban is segítséget nyújthat.

 

A céklát elsősorban gyógynövényként használták, csak a modern időkben vált élelmiszerré. Gazdag B-vitaminban, ami a vérszegénység megelőzésének egyik alappillére, valamint anti-tumor hatással is rendelkezik és védi a sejtek DNS-ét a káros mutációktól.

 

A céklának más egészségügyi hatása is ismert. Bőségesen tartalmaz vízben oldódó és oldhatatlan rostokat, amiknek fontos szerepük van a bélrendszer problémamentes működésében, továbbá a vércukor- és koleszterin szint optimális fenntartásában. A cékla emellett igen gazdag káliumban, ami a szívműködést és vérnyomást szabályozza.

 

Sejtjeink legfőbb kationja a kálium. Sok beteg szed ,,vízhajtó" gyógyszereket, melyek többségéhez a káliumot külön pótolni kell tabletta formájában. Ez sokaknak okoz gyomorpanaszokat. A kálium pótlás természetes módja a cékla lé ivása rendszeresen. Nem biztos, hogy mellette a kálium tabletta elhagyható, de a dózisa biztosan csökkenthető.

 

Szőlő

 

1. A húsa, a héja, a magja mind telis-teli vannak értékes tápanyagokkal, és még a levelét is használhatod különböző ételek elkészítéséhez (pl. töltött szőlőlevél).

2. Rostanyagai elősegítik az emésztést, ezért étkezés előtt fél órával érdemes 1-2 fürtöt elfogyasztanod.

3. Magas E-vitamin tartalma késlelteti a sejtek öregedését.

4. Magas cukortartalma azonnali energiát ad, így fáradékonyság ellen is kiváló étel.

5. Nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló.

6. Gyümölcscukrai jól hatnak az izommunkára, különösen a szívizomra.

7. Vízhajtóként és izzasztóként is hat, így segítve a vese munkáját és a méregtelenítést.

8. Kúraszerűen alkalmazva különösen hatásos vérszegénységre, idegi problémákra, fizikai gyengeségre, székrekedésre, aranyérre és gyulladásos megbetegedésekre.

9. Segíti a máj méregtelenítését és az epeelválasztást.

10. A gyümölcs héjában lévő vegyületek a vírusokat, mint például a herpeszvírus hatékonyan semmisítik meg.

11. Magas kálium tartalma helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

12. Aszalt formában édesítésre alkalmas.

13. A szőlőmag olaja is igen értékes: erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést, javítja a látást, csökkenti a vér koleszterinszintjét és különböző szívpanaszok esetén is hatásos.

14. A szőlőmag őrleménye kiváló bőr tisztító és hámlasztó.

15. Gyümölcssava oldja a felső, elhalt szarupikkelyeket, ezzel segítve a sejtregenerálódást.

16. Készíthetsz belőle arcpakolást: egy fürt szőlőt szemezzünk le, majd törjük össze villával. Az így kapott gyümölcshúsos pépet vidd fel az arcodra. Hagyd rajta 15-20 percig, majd mosd le.

17. Készíthetsz belőle arcradírt: törj össze pár szem szőlőt, adj hozzá egy evőkanál zabkorpát. Dörzsöld át vele a nedves arcodat, majd bő vízzel mosd le, és gyönyörködj a felfrissült bőrödben.

 

Citrom

Legutóbb egy japán munkacsoport számolt be arról, hogy ha valaki hosszú repülő úton vesz részt, és öt óránként megissza egy fél citrom levét vízzel vagy bármilyen gyümölcslével hígítva, akkor az utazás egyik rettegett szövődményét, a súlyos, sokszor halálos tüdőembóliát ezzel kivédheti.

 

 

A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működik - a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat; sókat; bomlástermékeket oldja. Felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani.

Ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, kicsiny gyermektől az aggkorúig.

 

Fogyasztása:

Reggel éhgyomorra, fél órával a déli és esti étkezés előtt ajánlott. Öntsünk egy kevés forrás-vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét (bolti tartósított levek erre nem alkalmasak). Lassan; ízlelgetve, apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha tényleges méregtelenítést végzünk, akkor annyit együnk belőle, amennyit csak lehet, de víz és cukor hozzáadása nélkül. 6-9 citromot is meg lehet így enni naponta, fokozatosan növelve a mennyiséget.

 

A citrom több okból is kamrád állandó lakója kellene, hogy legyen, hiszen

azon kívül, hogy sok benne a C-vitamin,remekül tisztítja az elsavasodott, mérgekkel

teli szervezetet (lúgosít!), a májat, serkenti az emésztést.

 

De mire is jó még a citrom?

 

- Immunrendszer erősítő, fertőzésgátló

- bőrtisztító, mivel a vért is tisztítja

- segít, ha fogyni szeretnél

- segít gyorsabban enyhíteni a megfázás, influenza tüneteit

 

 

A CITROM

 

Az alábbi cikk Dr Dezsényi Emese doktornőtől jött, aki mentő-és

katasztrófavédelmi orvos.

 

A CITROM 10.000-szer erősebb mint a KEMOTERÁPIA Elnézést kérek, hogy

eddig nem fordítottam le, most veszem a fáradságot, hogy ingyen és

bérmentve lefordítsam mindazoknak, akik nem tudnak angolul.

 

Figyelem: ami zárójelbe van téve ( ), az mind az én magyarázatom.

Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet pl; enni, és

készíthetünk citromfürdőt,

különösen a test befolyásolt területein (ott ahol rákos).

(A citrom minden fajtája rendkívül hasznos a rákbetegségek

kezelésében,ill. megelőzésében.)

Vágj fel citromot és add oda a gyerekeknek, hogy szopogassák, vagy

tegyél a pohár vizedbe egy pár szeletet, ezzel is megelőzheted a

rákot.

Ha valakit ismersz, aki ezt még nem tudja, kérlek, hogy küldd el

nekik, mert óriási szívességet teszel nekik azzal, hogy tudatod velük

ezt.

A Citrom "Citrus", ez egy csodálatos termék ami MEGÖLI A

RÁKSEJTEKET,10.000-szer ERŐSEBB MINT A KEMOTERÁPIA.

Miért nem tudjuk mi ezt ???

Azért, mert vannak laboratóriumok, amelyek érdekeltek egy szintetikus

verzió elkészítésében, ami HATALMAS PROFITOT hoz nekik.

Te most úgy segíthetsz a szükségben levő barátaidon, hogy ezt a

tudomásukra hozod, hogy a "valódi citromlé" (ami nem laboratóriumban

készült) előnyös a betegségek megelőzésében.

Az íze kellemes és NEM hozza létre azokat a rettentő kemoterápiai

effektusokat (mellékhatások).

Ha van lehetőséged, hogy egy citromfát ültess a kertedben vagy a

teraszodon balkonodon, akkor még ma tedd meg.

Hány ember hal meg azért mert ez egy féltve őrzött titok, több, mint gondolnánk.

A multimilliomosok és a nagy cégek nem akarják nyilvánosságra hozni,

mert akkor óriási haszontól esnének el. Amint tudjátok, a citrom fának

nem kell sok hely és tudjuk, hogy sok fajta létezik belőle.

 

A citromot eheted különbözőképpen: megeheted a pépet, a kipréselt lét,

készíthetsz hűsítő italokat belőle, sörbet (angolul sorbet),

tésztákat, süteményeket.

 

A citrom sok kiváló tulajdonsággal rendelkezik, de a legérdekesebb az,

amit a cisztákkal és a daganatokkal csinál.

Ez a növény egy bizonyított gyógyszer az ÖSSZES RÁKTÍPUS ELLEN !!!

Egyesek azt mondják, hogy a citrom nagyon hasznos különböző rákokra.

Anti-mikrobiotikus spektrum (választék) a BAKTÉRIUM, INFEKCIÓ és

GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEKRE, az ÉLŐSKÖDŐ PARAZITÁK ÉS FÉRGEK ELLEN, A

VÉRNYOMÁST SZABÁLYOZZA AMI TÚL MAGAS, és ANTIDEPRESSZÁNS is

(DEPRESSZIÓ, CSÜGGEDÉS ELLEN).

JÓ HATÁSÚ A STRESSZ ELLEN, és az IDEGI ZAVAROK ELLEN !!!

Ennek az információnak a forrása elbűvölő.

A világ legnagyobb gyártójától jön, amely azt mondja, hogy több mint

20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, és ezeknek a kísérleteknek az

eredményei bebizonyították azt, hogy:

MEGSEMMISÍTI A ROSSZINDULATÚ SEJTEKET.

12 típusú ráknál, beleértve a: VÉGBÉL-, MELL-, PROSZTATA-, TÜDŐ-,és a

HASNYÁLMIRIGY-rákot.

 

Ennek a fának (citromfa) az összetétele valóban azt mutatja, hogy

10.000-szer jobb mint az ADRIAMYCIN, gyógyszer amit világszerte

használnak a kemoterápiában, ami lelassítja a rákos sejtek

növekedését.

És ami a legérdekesebb, hogy ez a CITROM alapú terápia nem csak hogy

megöli a rosszindulatú ráksejteket, de NEM BEFOLYÁSOLJA AZ EGÉSZSÉGES

SEJTEKET."

 

Szezámmag

 

A halhatatlanság magja

 

Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez a nagyszerű fűszer a Szunda-szigetekről, míg mások szerint Indiából származik, annyi viszont bizonyos, hogy a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság jelképe lett. Nem is csoda, hiszen a szezámmagot a magok királyának is tartják, mivel benne található meg legmagasabb számban több életfontosságú ásványi anyag.

 

Az étrendünkben betöltendő lényeges szerepét az is fokozza, hogy súlyarányosan hétszer több kalcium rejlik benne, mint a tehéntejben, ez pedig azért jelentős szempont, mert a kalcium hozzájárul a vastagbélrák, a csontritkulás, a migrén, de még a menstruációkor jelentkező fájdalmak megelőzéséhez is. Emellett bővelkedik E-, B1-, B2-, D-vitaminban, foszforsavban, lecitinben, és telítetlen zsírsavakban, melyek mind-mind áldásos hatást gyakorolnak a szervezetünkre.

 

Aprócska mag a kicsattanó egészségért

 

Mindez csupán a kezdet, hiszen a szezámmag az előbbieken túl számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. Kiváló forrása a mangánnak és a réznek, valamint a magnéziumnak, a cinknek és a rostoknak is. A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős. Ezeken a jelentős tápanyagokon kívül a szezámmag két egyedülálló anyagot is magában foglal: a szezamint és szezamolint. Mindkettő egy különleges rosttípusnak minősül, amelyeket összefoglalóan lignánoknak neveznek. Ezekről kimutatták, hogy az emberek esetében koleszterincsökkentő hatása van és a vérnyomást is kiegyensúlyozza. A szezaminról azt is megállapították, hogy megvédi a májat az oxidatív károsodástól.

 

Szezám tárulj, avagy nyiss a jó közérzet felé!

 

A szezámmagnak számos pozitív élettani hatást köszönhetünk, így például erősebbé teszi az idegszöveteket és a szívizmot, és nem csak a fáradtság, de az álmatlanság is legyőzhető általa. A máj és az epehólyag betegségei kiválóan kúrálhatók a szezámmaggal, a kisebb epekövektől könnyebben megszabadulhatunk a kis mag rendszeres fogyasztásával.

 

A szezámolajjal akadályozható meg legeredményesebben a melanoma növekedése, mindemellett az emésztésre is jótékonyan hat, hiszen kiváló béltakarító és salaktalanító. Nem elhanyagolandó az a tulajdonsága sem, hogy fiatalító, sejtmegújító hatással van felvértezve, és az anyagcserét is szuperül felpörgeti. Magas kalciumtartalmának tulajdonítható, hogy a csontokat erősebbé varázsolja, valamint a fogak és a haj szépségéről is gondoskodik.

 

Így fogyaszd a szezámmagot!

 

A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, ezt elmajszolhatod a reggeli során is, fantasztikus kiegészítője lehet például a gabonapelyheknek, de a salátákhoz, joghurtokhoz is nagyon jól passzol. Belekeverheted akár a panírba is, de a kész főételeket is meghintheted vele. Azonban ha esetleg allergiás lennél a dióra, akkor csak csekély mennyiséget csemegézz belőle! Kedvcsinálónak, íme, néhány egészséges és ínycsiklandozó recept:

Natúr szezámkrém

Hozzávalók: egy csomag szezámmag, só, víz

Elkészítés: Pirítsd világosra szárazon a szezámmagot (de arra figyelj, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz), ezután kávédaráló segítségével őröld meg. Ízesítésként jöhet egy kevés só, majd önts hozzá vizet, és keverd krémes, kenhető sűrűségűre. Kenheted kenyérre, egy kis méz vagy lekvár társaságában nagyszerű uzsonna lesz belőle.

 

Szezámkrém édesen (Halvakrém)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, tetszőleges mennyiségű méz

Elkészítés: Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű mézzel keverjük össze.

Pikáns szezámkrém (Tahini, arab étel)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve

Elkészítés: A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd keverjük hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adagold hozzá, amíg krémszerű nem lesz a végeredmény.

 

Fekete Retek

A májat és a megfázást együtt gyógyítja

Az ijesztő és csípős fekete retek kincset ér. A máj- és epebántalmak, emésztési problémák, felső légúti megbetegedések, köhögés, torokfájás ellen is remek. Étrendkiegészítők sorozatunk folytatódik.

Előző részünkben a kínai orvoslás allergia ellenes gyógymódjáról esett szó.

A zöldséges stand előtt állva biztos, hogy a legutolsó dolog, amit a szemünk megkíván, a fekete retek. Ez a külsőre és szagra egyaránt ijesztő, csípős ízű zöldség azonban kincset ér. Elsősorban máj- és epebántalmak, emésztési problémák, illetve meghűléses, felső légúti megbetegedések, köhögés, torokfájás esetén javasolt a fogyasztása, és persze akkor, ha ízlik.

Minél csípősebb, annál jobb

Ez a szépnek és kívánatosnak nem mondható zöldség háromszor annyi vitamint tartalmaz, mint csinosabb retektársai, ezért is érdemes esetleg kompromisszumot kötni ízlik, nem ízlik kérdésben. Csípős ízét egyébként mustárolaj-tartalmának köszönheti, amiből minél több van benne, annál intenzívebb az íze és gyógyhatása is. A többi retekhez hasonlóan ebből is csak a kemény a jó, ellenben ezt tanácsos meghámozni. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tároljuk.

Ami a vitaminokat, és ásványi anyagokat illeti: a C-, B1-, B2-vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor és niacin tartalma ismert. Ha patikából szereznénk be, Raphachol granulátum formában is létezik, mely 9 mg fekete retek préslé-sűrítményt tartalmaz granulált formában. Javallata szerint különböző emésztési panaszok, teltségérzet, puffadásos tünetek csökkentésére, epetermelés fokozására alkalmas.

 

Alma

 

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk,

anélkül, hogy erjedés lépne fel.

Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá,akkor eláll addig amíg,

a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte

korlátlan ideig.

Több mint 1000 fajta alma található a világon.

Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő,sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte

azonnal energiát nyerhetünk belőle.

 

Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak,

akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem

a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezdd el az almaevést.

Először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg,

egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb.

Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma

pépként kerüljön a gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél.

Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora

előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.

Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt,mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged,sem az emésztésed számára.

Jó, ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket

az eddig okozott károktól, mérgektől.

Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az

alábbi betegségekre:

- Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés,

és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.

- Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a

bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.

- Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja,

hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma .

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy

vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak,akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van,

vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek,

legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani.

Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk.

Törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis

minden almának más a savassági foka.

Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással.

 

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el

az alma csutkáját sem,hiszen igen értékes jódot tartalmaz.

Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

 

Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni

4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Jó étvágyat !!!

 

Homoktövis

Bővelkedik C-vitaminban, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, de megtalálható

benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát. E-vitamin- és

esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett

bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Általános legyengülés, illetve különösen

fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Gazdag szénhidrátokban,

fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. A homoktövis védi és erősíti

az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti

az öregedési folyamatokat. Segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a

gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a

vér koleszterinszintjét, így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a

kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Gátolja a hajhullást is. Daganatos

betegek kiegészítő terápiájaként ajánlják, valamint a szív-és érrendszeri kockázati tényezőket

csökkenti hosszútávon, májzsugor kezelésére is alkalmas.

 

Körte

A gyomor- és a vese problémára a legjobb a körte. A körtét általában gyulladásos betegségek

gyógyítására is használják. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok

és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja

azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Jót tesz a gyomornak és az emésztést is

felgyorsítja, ezért fogyókúra esetén is ajánlják. Segít a vért megtisztítani.

Fogyasztása különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás

megelőzésében. A körte bórtartalma növeli a mentális éberséget. A körte vizelethajtó anyagai

elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből.

 

Meggy

A legújabb kutatások szerint a meggyben lévő erős antioxidánsok csökkenthetik a

szívproblémák és a gyulladásos megbetegedések kialakulását.

A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb

antioxidánsunk. Megtalálható benne A, B és C-vitamin, szelén valamint bioflavon.

Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat

továbbá a szívre. A benne található B vitaminok lehetővé teszik az emésztés munkájának

kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek

gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy elsősorban a gyomor

munkáját gyorsítja meg és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására.

A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A

kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom

megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért

és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Közismert az is, hogy a meggy

kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi

panaszok kezelésére.

 

Narancs

Nem csak nagyon egészséges gyümölcs a narancs, hanem kiváló eledel fogyók*rázók számára is, hiszen alig tartalmaz kalóriát. Kevés gyümölcs- illetve szőlőcukor van benne, a leve és a rostjai pedig nem csak üdítenek és oltják a szomjat, hanem jól telítenek is.

 

Az egyik legfontosabb téli C-vitamin-forrásunk is a narancs. Egyetlen narancs 25%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint amennyire szüksége van egy nap egy átlagos felnőttnek. A vegetáriánusoknak mindenképpen be kell építeniük ezt a finom gyümölcsöt az étrendjükbe, mert a nagy dózisú C- vitamin, amit tartalmaz, segíti a növényi eredetű vas felvételét. Hatásosabb is a természetes C- vitaminja, mint a tablettákban lévőké, mert erősödik a hatása a bioflavonokkal együtt.

 

A- és B-vitaminokat is tartalmaz nagy mennyiségben a narancs. Az első a látás épsége miatt és a bőr egészsége miatt fontos, míg a második a szénhidrát- és zsíremésztésben játszik jelentős szerepet. A hasnyálmirigy működését is segíti, az emésztésben a felszívódás, s fennáll székrekedés, azt is megszünteti.

 

Rákmegelőző és kifejezetten rákellenes hatásúak az antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, a limonén és az antociánok. Az erekre nagyon jótékony hatással van a ruténtartartalma, valamint az idegrendszerre és a szívre. Érdemes a téli depresszió ellen is narancsot enni, sőt, a narancsolaj élénkít, jó kedvre derít, így a párologtatóba is hasznos illóolaj.

 

A vérnarancsok rendszerint egy kicsit kisebbek, mint az átlagos rokonaik. A gyümölcshús és a héj piros színét az antociánnak köszönheti, ez egy növényi színanyag, melynek az árnyalata függ a közeg savasságától vagy lúgosságától. Jelen esetben a gyümölcssavak miatt pirosba vált át. Ezek az antociánok gyulladásgátlók, vérnyomáscsökkentő hatásúak, valamint rákellenesek. A narancs nobelitin tartalma váralvadásgátló, s trombózis-megelőző hatású.

 

A fitoösztrogénjeinek köszönhetően enyhítheti a nőgyógyászati panaszokat, de vírus- és baktériumellenes hatása is van. Segít a fertőzések alkalmával is, mert fájdalomcsillapítók is a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok. Remek vízhajtó is, ami jót tesz a veséknek, s a vérnyomást is csökkenti.

 

Kálim-, kalcium- és magnéziumtartalma erősíti az immunrendszert, a savas húsból pedig jól felszívódik a kálium és a kalcium.

 

Banán

Vajon melyikünk gondolta már végig, hogy vajon a banán, mint gyümölcs mire is hat, milyen vitamint, ásványi anyagot, tápanyagot, stb., pótol a szervezetünkben? Természetesen, hogy nem gondolunk erre! Most azonban a cikkből megtudhatjuk, hogy mennyi mindenre is hatásos!       

A banánnak magas a rost tartalma és három természetes cukrot tartalmaz (glükóz, fruktóz és szacharóz).

A banán, hatással van a depresszióra, másnaposságra, különböző rosszullétekre, vesevédő, rák megelőzésére, cukorbetegségre, de még a csontritkulásra is. Gyógyítja a szúnyogcsípést, viszketést!

Összefoglalva:

  • A banán segít leküzdeni a depressziót a magas triptofán tartalma miatt, amely szerotoninná alakul – ami az agyban egy boldog hangulat ingerületátvivő.
  • Egyen meg 2 banánt egy megerőltető edzés előtt, hogy extra energiát nyerjen és stabilizálja vércukorszintjét.
  • Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt.
  • A vizelettel való kalcium veszteség ellensúlyozására is jó, valamint erős csontokat épít.
  • Javítson hangulatán, és csökkentse a menstruációt megelőző, és az alatti, fájdalmakat, görcsöket. Kiváló stressz oldó is egyben.
  • A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, támogatja a fogyást, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B-6 vitamin tartalmának.
  • Javítson vérképén és enyhítse a vérszegénység tüneteit, a banánban lévő vas által.
  • Magas kálium tartalma miatt csökkenti a vérnyomást. Véd a szívroham és a stroke ellen.

A banánevés segíti az emésztést

  • Gazdag pektinben, a banán segíti az emésztést. E mellett finoman kelátképző is, eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből.
  • A banán prebiotikumként is szolgál, serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben. Emésztőenzimeket is termelnek, hogy segítsék a tápanyagok felszívódását.
  • Székrekedése van? A banán magas rosttartalma segít normalizálni a bél perisztaltikáját.
  • Hasmenése van? A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.
  • A banán természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést.
  • A banán az egyetlen olyan gyümölcs, amely nyersen is fogyasztható anélkül, hogy a gyomorfekélyt súlyosbítaná, mert filmes bevonattal látja el a gyomrot maró savak ellen.

A banán nyújtotta természetes gyógymódok

  • A banánevés segít megelőzni a veserákot, védi a szemet makula degeneráció ellen, és erősíti a csontokat a kalcium felszívódásának növelésével.
  • A banán segít a tanulásban azáltal, hogy éberebbé teszi a tanulókat. Vizsgák előtt mindenképp fogyasszon el egy banánt, hogy a magas káliumszintet kihasználva növelje koncentrációkészségét.
  • A banán magas antioxidáns tartalmú, semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen.
  • Egy banán, étkezések között segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti a reggeli rosszulléteket.
  • Kenje be a pókharapást, szúnyogcsípést vagy csalánkiütést a banánhéj belsejével, hogy enyhítse a viszketést és irritációt.
  • Stabilizálja a vércukorszintet olyannyira, hogy ha étkezések között banánt eszik, mást nem is fog kívánni.
  • Egy banán a testhőmérsékletet is csökkentheti, és lejjebb viszi a lázat, vagy segít egy forró napon.
  • A természetes hangulat-fokozó triptofán segít enyhíteni a szezonális affektív zavarokat (SAD).
  • A dohányzásról való leszokást választaná? A banán nagy mennyiségű B-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot tartalmaz, csökkentve az elvonási tüneteket.
  • Szemölcsöt is eltávolíthat úgy, hogy egy darab banánhéj belsejét a szemölcsre teszi és ragtapasszal leragasztja.
  • Dörzsölje a banánhéj belsejét bőr kézitáskájára, vagy cipőjére és száraz ruhával gyorsan fényesítse ki azokat, ragyogni fognak.

 

    Füge

Frissen vagy szárítva a füge mindenféleképpen jó választás, ha olyat szeretnél nassolni, ami finom, édes íze mellett még egészséges is. Lássuk, milyen pozitív hatásai vannak ennek a különleges gyümölcsnek.

Ha szereted a fügét és kertes házban élsz, akkor érdemes beszerezni egy kis füge bokrot, hiszen ez a növény szinte bárhol megél, így akár saját fügetermésed is lehet. A bokor terméséből készíthetsz lekvárt, kompótot, vagy akár bort is, de a termésnek nyersen is isteni íze van.

A vállalkozó kedvűek és ínyencek bátran kísérletezhetnek vele főzés során is, jól megy mindenhez, ami sonkás (például sonkás melegszendvics), de akár sült húsokat is pikánssá tehetjük, ha fügével készítjük el őket.

Érdemes rendszeresen fogyasztani pozitív hatásai miatt

A füge jó hatással van az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat, fogyasztása segíthet legyőzni a téli depressziót.

Csökkenti a vérzékenységet, jó hatással van a légzőszervekre, és ha gyulladásban van az emésztőrendszer, arra is jó megoldással szolgál, mert leve enyhíti a gyulladással járó tüneteket.

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.

Magas káliumtartalma miatt csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát, segíti a szív egyenletes működését, segít a vér savtalanításában, így a szervezet újra felélénkül tőle. A kálium segít a szívverés szabályozásában és csökkenti a vérnyomást, így magas vérnyomástól szenvedőknek különösen ajánlott. Jó hatással van a májra és az epére is.

Cinktartalma jótékonyan befolyásolja a férfiak ivarmirigyét és a szaporítószervek működését, emellett enyhíti a prosztata-panaszokat és növeli a spermiumok számát.

Magnéziumtartalma elősegíti a fehérje és a szénhidrát lebontását, így a fogyókúrázóknak kitűnő csemege, ráadásul a friss fügéből 10 dkg csak 75 kalóriát tartalmaz. Tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat és E-vitamint is, tehát tényleg érdemes beleépíteni a táplálkozásba.

 

Szilva

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.

A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

 

Eper

különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott

a köszvénnyel küzdők számára ajánlott

segíthet az ízületi problémákon

segíthet az ekcémán

a látványa is energetizál

serkenti a vérkeringést

fokozza a méregtelenítő folyamatokat

kitűnő vértisztító táplálék a bőséges C- és E-vitamin tartalmával

csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét

csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét

csökkenti az agy-érelmeszedés kialakulásának esélyét

csökkenti a rák kialakulásának esélyét

fiatalító hatása van a benne található vegyületek miatt

megvéd a nap káros hatásaitól

megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe bedörzsölöd

hűsíti bőrt napozás után

fogfehérítésre kiváló, ha pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid

Kevesen tudják az eperről, hogy:

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják.

A rómaiak az intenzív illata miatt fragrans-nak hívták.

Napi 100g eper elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember szükségletét.

100 g eper csupán 30 kalóriát tartalma, mivel 90%-a víz.

Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban.

Megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes.

Ha nem adunk hozzá cukrot, nagyon jó szomjoltó.

A könnyebb emésztés érdekében citromlevet adhatunk hozzá, mely még jobban fokozza az ízét.

Az eper levele a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó és tisztító gyógynövény teaként fogyasztható.

 

Málna

A legenda szerint először Kréta szigetén kezdték el termeszteni, innen terjedt tovább a rómaiak közvetítésével. A középkorban már ismert gyógynövénynek számított, a kolostorkertek népszerű növénye volt.

 

A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket.

Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat.

A-vitamin tartalma révén segít a látásjavításban.

Különböző vérzések csillapítására is alkalmazható.

Ezeken kívül jelentős mennyiségű B1, -és B2-vitamint is tartalmaz.

Rendkívül gazdag színanyagokban, flavonoidokban, gyümölcssavakban, cserzőanyagokban és növényi rostokban.

Pektin is található benne, ez az anyag emésztésjavító hatásáról ismert.

Az ásványi anyagok közül a kálcium-, kálium-, megnézium- és vastartalma kiemelkedő, mennyiségét tekintve pedig a szervezet napi szükségletének 10 %-át fedezi. Jól teszed, ha frissen és nyersen fogyasztod, ugyanis így érvényesül leginkább a benne lévő vitaminok jótékony hatása.

Kevesen tudják, hogy másnaposság ellen és antibiotikum kúra után is jó szolgálatot tesz, mert segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és a károsodott bélflórát.

Sőt, még szépülhetünk is vele! Ez a szépségvitaminként emlegetett magas biotintartalmának köszönhető, amely szépíti a bőrt, csillogóvá és dússá teszi a hajat.

Antocianintartalma révén mérsékli a magas vérnyomást.

Emellett szabályozza a vércukorszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket.

Megfázás esetén készíts málnaszörpöt, majd szobahőmérsékletű állapotban kortyolgasd el!

Levelei értékes gyógynövény-alapanyagnak számítanak.

A málnából készült tea pedig antibakteriális, ér, -és pórusösszehúzó hatású.

Cukorbetegség, húgyúti panaszok, meghűlés és lázcsillapítás esetén is hasznos málnából készült teát inni.

Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása pedig a szájnyálkahártya gyulladásos állapotainak megszüntetésében segédkezik.

Rovarcsípések okozta duzzanatok borogatására is használható.

A málna rendkívül sérülékeny gyümölcs, így oda kell figyelni a megfelelő tárolására. A legjobb, ha hűtőben tartod, itt 2-3 napig is eláll, napon és szobahőmérsékleten nagyon hamar megromlik. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi. Csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg!

 

A málnát sokféleképpen használhatod fel a konyhában. Készíthetsz belőle szörpöt, lekvárt vagy teát. Feldobhatod vele a reggelidet vagy a desszertedet, például úgy, ha natúrjoghurtba, tejszínbe vagy mézbe kevered. Sütemények készítésénél is nagy hasznát veheted.

 

Bazsalikom

A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.

Felhasználható: paradicsomételekben, hüvelyes- zöldséglevesben, uborka-, paradicsom- és fejessalátákban, gyümölcssalátákban, sajtszószban, fûszerezett ecetben.

Gyógyhatása: Gyomorerõsítõ, étvágygerjesztõ, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertõzés, vesegyulladás ellen jó, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható.

Külsõleg toroköblítõ, keléseket érlelhetünk borogatásával.

 

Bors

A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.

Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.

Baktériumölõ, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és izületi gyulladás ellen.

Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.

 

Édeskömény

Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztetõ, édeskés illata és íze van.

Felhasználható: levele hüvelyes levesekbe, fõzelékekbe, krumpli- céklasalátába,  magja uborkasalátába, levesek, mártások ízesítésére.

Gyógyhatása: Elsõsorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetõen jó hasznát vehetjük légcsõhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentõ, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.

 

Citromfű

Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítõ citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: "A citromfûbõl készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi." Úgy tartották, a citromfû valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban ma is használják teáját.

Felhasználható: gyümölcslevesekben, zöldsalátákban, salátaöntetekben, gyümölcsös süteményekben, citromfûecetben.

Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghûlésre, krónikus légcsõhurutra is.

 

Fahéj

Emésztésserkentõ, étvágyjavító, gyomorerõsítõ, idegerõsítõ. Belsõ vérzésnél is adják. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belõle.

Tejben fõzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képzõdése és hasmenés ellen használ.

FAHÉJOLAJ - általános serkentõ hatású, rothadásgátló, baktériumölõ, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsõleg rovarcsípés ellen bedörzsölõ. Illatosító lámpában elpárologtatva gondûzõ, közérzetjavító.

 
 

Kakukkfű

Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erõsítõ, frissítõ hatása miatt ételeket, italokat fûszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.

Felhasználható: Megkönnyíti a zsírok emésztését, fûszeres levesekben, paradicsomleves, hüvelyes leves, fõzelékekben (bab, répa, gomba, cékla, káposzta) mártásokban, paradicsomsalátában, növényi ecetekben.

Gyógyhatása: Teának megfõzve köptetõ, légutak fertõtlenítõje, légcsõhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdõasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztõ, ártalmatlan fûszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdõvízben frissítõ.

KAKUKKFÛOLAJ - idegerõsítõ, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, ke-ringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános mûködésszabályozó, gyomor- és bélfertõzésen javít.

Külsõleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítõ, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelõ, illetve borogató.

 

Kapor

Már az ókorban fogyasztották, felfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.

Felhasználható: a levele tavaszi levesekben, paradicsom-, sajt, spárga-, bablevesben, tök-, sárgarépa, zöldborsófõzelékekben, kapor- és paradicsommártásban, zöldsalátákban, fûszeres vaj-ban, magja kenyérben, kaporecet készítésénél, virágja kovászos uborka ízesítéséhez.

Gyógyhatása: Tejképzõ, mirigyserkentõ hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregûzõ hatása is van.

 
 

Fehér mustármag

A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.

Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bõrelváltozások, pattanások, ekcéma.

A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe mûködése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztõszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendõk, a mustármag kúra során kiküszöbölhetõk.

A mustárkúra ideje 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.

Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.

Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.

Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.

Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

 

Rozmaring

Neve: a "tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.

Felhasználható: paradicsomlevesben, paradicsommártásban, fûszeres ecetben.

Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztõ, idegerõsítõ, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdõvízbe téve felfrissít.

ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, magas koleszterin ellen, általános gyengeségre, emésztõrendszer erõsítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekõ ellen.

Külsõleg reumakenõcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.

 

Szegfűszeg

A fa ki nem nyíló rózsaszínû bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.

A fûszer jó az emésztõrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.

SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítõ, erotikus késztetést serkentõ hatású. Külsõleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfûszegolajat cseppentünk. Jó sebfertõtlenítõ, hatásos gombásodás ellen, és élõsködõk elûzésére. Illatlámpában frissítõ, közérzetjavító, gondûzõ.

 

SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.

 

Vanília

Ártalmatlan fûszer, gyomor-, epe-, vesebajosok is nyugodtan használhatják. Jó az emésztésre, szélhajtó.

 
A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így használata nem csak az illata, de a szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt is ajánlott. 

Segít a szervezetben felgyűlt szabad gyökök megkötésében, ezáltal csökkenti az esélyét egyes betegségek (például a rákos megbetegedések nagy részének) kialakulásának.
 
Belsőleg vagy fürdőbe cseppentve alkalmazható arra a vanília olaja, hogy a rendszertelen menstruációs ciklust beállítsa normális rendszerességűre. 

Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a masszázs krémbe keverve alkalmazzuk. Mindezek hatására a vanília segíthet a női nemi szervek megfelelő működésében, akár a teherbeesési esély is javulhat általa.
 
A vanília illata kellemes, ellazító hatással rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós rosszkedv vagy erős, hosszan tartó stresszes időszak, esetleg kezdeti depresszió idején. 

Nem kell túlzásba vinni az alkalmazást, elég belőle néhány csepp és máris jobban érezzük magunkat!